Stadsklas Doornik - Dag 1


Deze morgen kwamen de leerlingen van het 6de met een glimlach én hun bagage aan bij het SWOK. 
Wat hadden sommigen hun best gedaan om zo compact mogelijk in te pakken. Bij anderen hadden we het gevoel dat ze voor enkele weken op stadsklas vertrokken. 
De zon was nog niet van de partij, maar volgens weervrouw Jacotte beloofde het een zonnige dag te worden.


Rond 8 uur vertrokken we met enkele ouders carpoolend naar het station in Roeselare. We namen afscheid en zochten uit welk spoor we nodig hadden. 

Doordat de trein om 8.44 uur reeds te vol zat en de conducteur ons geen toestemming gaf, konden we pas een uur later dan voorzien met de trein naar Doornik vertrekken. We maakten van de gelegenheid gebruik om de eerste activiteiten al goed voor te bereiden in ons boekje. 


Na een vlotte treinreis kwamen we dan uiteindelijk rond 11 uur in het station van Doornik aan. 



Onze eerste verkenning van de stad kon beginnen! Met een stadskaart in de hand zochten we enkele mooie plekjes op en voerden we verschillende opdrachten uit: enkele leerlingen kochten een typische Doornikse specialiteit 'Le Clovis', drie andere duo's kochten 'les abeilles de Childeric' en nog enkele anderen de typische suikersnoepjes 'Ballons noirs de Tournai'. We telden het aantal Art Nouveau huizen op een rustig pleintje, zochten met behulp van een rebus de Franse naam voor de Schelde ...

 

Aangekomen aan de vernieuwde Scheldekaaien was het tijd voor onze lunch. 
Daarna zijn we de prachtig gerestaureerde 'Pont des trous' gaan bewonderen. Ze werd de voorbije jaren vergroot en verbreed om zo grotere en hogere boten door te kunnen laten varen. 




En toen brak het moment aan waarop heel wat leerlingen zaten te wachten: de jeugdherberg, de kamers verdelen, bedden opmaken ... 

 

Rond 14.30 uur werden we verwacht in L'office du Tourisme. Daar kregen we een film te zien die ons meenam doorheen de wonderlijke geschiedenis van Doornik. 


Daarna stond een stadsspel op het programma: 'De Tovenaars van het verloren woud'. 2 magische wezens, Lakass en Brisakk, namen ons mee doorheen de betoverde stad op zoek naar de grote talisman! Die zoektocht bracht ons naar het stadspark vlak achter de jeugdherberg. 

  


Na wat welverdiende ontspanning in het stadspark aten ze hun buikjes rond: een drie-gangen menu. Soep, kip met frietjes en groentjes en als dessert een donut of stukje appelcake. 


Na het avondeten kregen de leerlingen nog wat tijd om op hun kamers samen wat te lezen, een spel te spelen, na te genieten van de eerste drukke dag.



Om 21 uur was het tijd om zich klaar te maken om te gaan slapen: een douche nemen, hun pyjama aantrekken, de tanden poetsen ...

Rond 21.30 uur gingen de lichten uit en de snaveltjes dicht.
Moe maar voldaan en benieuwd naar wat morgen brengt! 

Klik hier voor meer foto's van dag 1.